Geri

2023 Streaming platformları araştırması

“Yaz mı daha sıcak streaming rekabeti mi?” dosyasının ilk bölümünde rekabette fark yaratan platformları Marketing Türkiye için Kuantum Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Dijital Platform Kullanım Araştırması ile mercek altına almıştık. Araştırmanın ikinci bölümünde ise platformlarda abonelik ücretlerinin yüksekliğinin hemen her kullanıcının canını sıkıyor oluşu dikkat çekiyor… Öte yandan araştırma verilerine göre kullanıcıların platformlara net bir mesajı var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Fiyatlar can sıkıyor…

Katılımcılara abone oldukları platformlarda nelerden memnun olmadıkları sorulduğunda “fiyatından” şikayetçi olunmayan tek bir platformu dahi olmadığı araştırma verilerine yansıyor. Öte yandan kullanıcılar aboneliklerini sürdürmeye devam etse dahi içeriklerin “kalitesizliği” de yine benzer bir şekilde her platformda ortaklaşıyor. Katılımcılara dijital platformlarda en sık karşılaştıkları problemler sorulduğunda “Fiyatların sık sık artması” en yaygın cevap olurken bu problemle en çok özdeşleştirilen platformlar Netflix ve Exxen oluyor.

Her 5 kişiden 1’i üyeliğini sonlandırıyor…

Kullanıcılardan streaming platformlarına mesaj var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Katılımcıların yüzde 21,8’i son bir yıl içerisinde üyeliğini sonlandırdığını ifade ederken yüzde 78,2’si üyeliğini sürdürdüğünü dile getiriyor. Memnuniyet oranlarına paralellik gösteren üyelik aktifliğinde en büyük abone kaybını yüzde 47,4’le Exxen yaşarken onu 34,1’le BluTV takip ediyor. Sadakat konusunda ise zirveyi Mubi alıyor…

Kullanıcılardan streaming platformlarına mesaj var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Katılımcılara üyeliklerini sonlandırma nedenleri sorulduğunda ise ücretlerin artması/yüksek olması en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. İçerik çeşitliliğinin az olması sebebiyle en çok üyeliğin sonlandırıldığı platform ise Exxen…

Dijital platformlarda kahkaha terapisi

Katılımcılara genel olarak en çok beğendikleri içerik türleri sorulduğunda aile (yüzde 71,2), komedi (yüzde 69,0) ve aksiyon/macera (yüzde 63,2) kategorileri ön plana çıkıyor.

Kullanıcılardan streaming platformlarına mesaj var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Katılımcılara hangi platformda ne tür içerikleri beğendikleri sorulduğunda dahi toplumun ne derece gülmeye hasret kaldığı görülüyor. Zira her platformda “komedi” öne çıkan unsur oluyor. Netflix, Amazon Prime Video ve BluTV’de katılımcılar ortak bir biçimde “aile”, “komedi” ve “aksiyon” kategorilerini beğendiklerini ifade ederken “belgesel” içeriklerinin adresi olarak Exxen ve Disney+ işaret ediliyor.

Platformlar denetlenmeli mi?

Katılımcıların yarısından çoğu dijital platformlara uygulanan denetimleri yeterli bulduğunu söylerken yüzde 31,6’sı buradaki denetimlerin artırılması gerektiğini belirtiyor. Her 10 kişiden 1’i dijital platformların özgürlük alanlarını savunmak adına hiçbir denetim uygulanmaması gerektiğini ifade ederken yüzde 7,1’i mevcut denetimlerin azaltılması gerektiği kanaatinde.

Reklamlı ödeme planları yükselişte!

Kullanıcılardan streaming platformlarına mesaj var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Tüm dünyada streaming platformlarında reklamlı ödeme planları giderek yükselişini artırıyor. Bu perspektifle katılımcılara “Mevcut durumdaki üyeliğinizden daha düşük bir fiyat ödemek kaydıyla, üye olduğunuz dijital dizi ve film platformlarında reklam izlemeyi kabul eder misiniz?” sorusu yöneltildiğinde her 3 katılımcıdan 2’sinin yanıtı “evet” oluyor…

Uygun fiyat politikası olan platform kazanır

Kullanıcılardan streaming platformlarına mesaj var: “Fiyatları düşürün, reklam izlemeye razıyız…”

Ekonomik krizin bunca yoğun hissedildiği bu dönemde tüketicilerin platformlardan ortak beklentisinin de fiyat bazlı olması elbette sürpriz değil.

Katılımcıların yeni bir platforma üye olurken en çok önem verdiği kriter yüzde 74,8’le “uygun fiyatlı olması” olurken onu yüzde 65’le uygun içerikler ve yüksek görüntü kalitesi takip ediyor…

Araştırmanın Metodolojisi

Marketing Türkiye için Kuantum Araştırma’nın Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirdiği “Dijital Platform Kullanım Araştırması”sı Türkiye temsili İBBS Düzey-1 kapsamında 12 ilde yapıldı. Çalışma kapsamında dijital platform kullanıcısı olan toplam 326 kişiyle görüşüldü. Exxen, Gain ve Disney+ için boost örneklem çıkıldı. Boost sonucu toplam örneklem 349 oldu.